COVID-19: Har du öppet och är det något jag ska tänka på?
Ja, jag har öppet så länge jag är frisk och myndigheterna tillåter det men för att skydda varandra från onödig smitta ber jag alla mina kunder att visa hänsyn. Använd gärna munskydd och sprita händerna, innan du kommer in i trimmet i korridoren finns ett bord uppställt med munskydd och handsprit, dessa är fria att tillhanda ha ifall du glömt din egen, när du hämtar och lämnar din hund försöker hålla samtalen korta och fokuserade

på så sätt undviker vi kontakt .


Kan jag betala med kort eller Swish?
Hos mig kan du betala med kort, Swish eller kontant, jag kan även fakturera om så önskas!


Hur vet jag om min hund anses vara tovfri !
Genom att ta en normal kam och dra genom hela hundens päls, även i armhålor, bakom öron och i ljumskar så märker du om din hund har tovor eller inte. Om kammen glider genom pälsen ända nere i hårbotten så är hunden fri från tovor. Små, enstaka tovor som är några mm i storlek är ok men allt utöver det räknas som tovor och ju fler och större de är desto mer tid och jobb tar det att få bort dem. Eller så klipps de bort.


Kan jag stanna och se på?
Allra helst jobbar jag ensam med hundarna. De flesta hundar går snabbare att göra när de blir lämnade ensamma för då har de bara en person att fokusera på. Dom kan bli lite oroliga precis när de ska bli lämnade eftersom de skiljs från sin flock men ofta kommer de till ro när vi sätter igång. Ett fåtal hundar har så svår separationsångest att det är bättre att någon familjemedlem är med men det hör till ovanligheterna.

Klipper du klorna också?
Jag klipper klorna på alla hundar som kommer för trimning eller klipp.


Plockar du hår i öronen?
Förr i tiden så ansåg man att det inte skulle finnas ett hårstrå kvar i örat och att det skulle tvättas kliniskt rent, ju oftare desto bättre. Men så har man sett ett samband mellan problemöron och överdriven rengöring av öronen så man ska vara lite försiktig med att störa balansen i örat.
Jag klipper kort runt örongången och pillar loss hår som sitter löst i örongången men drar inte bort varenda stå om de sitter fast. Om örat är smutsigt så rengör jag med en mild rengöringsvätska. Detta ingår alltid vid bad och klippning eller så kan du komma hit enbart för öronens skull.


Ska jag bada hunden innan besöket?
En del kunder erbjuder sig att bada hunden själv innan besöket men det behöver man inte göra för jag kommer ändå att bada hunden när den kommer. Huvudsakliga skälet till det är att när jag har badat hunden så blåser jag den helt torr och får då pälsen att stå ut från kroppen så att jag sedan kan klippa slutfinishen och få ett mycket jämnare och finare resultat. Om hunden badas hemma så hinner pälsen falla ihop och ofta får den ”sovfrisyr” eftersom den lägger sig i korgen fuktig…

Får min hund komma fast den är arg och rädd?
En del hundar är av olika skäl mer lättstressade och reagerar då på olika sätt. Vissa kan med hög stämma sjunga sig genom en hel klippning medan andra mest försöker göra sig så små som möjligt. En del pussar och slickar på frisören och redskapen för att lugna sig i situationen. Sen finns det de hundar som biter; vissa smågnager lite för att visa att nu är min gräns nådd medan andra biter till ordentligt med liten eller ingen förvarning.
Det är inga problem så länge din hund signalerar på något sätt att den känner sig obekväm. Då försöker jag hitta alternativa sätt eller bara arbeta mycket långsammare med det som hunden inte tycker om så att den ska hinna med i vad som händer, att det inte är farligt. Om hunden visar aggressiva tendenser genom att morra hotfullt eller göra utfall så sätter jag på den en munkorg, både för min och hundens säkerhet. Det som oftast händer när man har satt på munkorgen är att hunden blir lugn och finner sig i situationen på ett bättre sätt. Jag blir också lugnare då jag vet att hunden inte kan bita mig eller något vasst redskap som den kan skada sig på.

Om du vet att din hund har haft några problem tidigare med aggressivitet vid hantering så är det mycket viktigt att du berättar det för mig när du bokar ditt besök. Då kan jag avsätta extra tid så att vi kan ta det lugnt med de känsliga områdena. Jag arbetar utan prestige och om jag märker att din hund verkligen inte finner sig i situationen så kommer jag att avsluta den och vi får diskutera en annan lösning. Ibland kan det vara så att en känslig hund finner sig bättre i en lokal jämfört med en annan eller med en annan frisör som har en annan personlighet och i extrema fall kan man behöva ta hjälp av veterinär men det är en lösning man sällan behöver ta till.


Vilka frisyrer kan min hund få?
Egentligen vilken som helst så länge det finns päls till det och att det inte på något sätt är negativt för hundens välbefinnande. Om det finns mycket tovor går det tyvärr oftast inte att göra så "komplicerade" frisyrer då man måste komma under tovorna med maskin och då blir hunden oftast korthårig, man får börja om från början. Men om man är villig att sköta pälsen hemmavid med regelbudna bad och genomborstning mellan klippningarna så går det alldeles utmärkt att skapa frisyrer.


Jag klipper/trimmar även rastypiska frisyrer med enbart i till vardags! Att klippa hundar till utställning ställer högre krav på att framhäva hundens fördelar och dölja nackdelar, och man måste vara väl insatt i varje ras för att göra dessa till utställning, och det går inte att specialisera sig på dygt 350 olika raser, därför har jag valt att inte klippa/trimma till utställning. Många hundfrisörer klipper endast en eller några få raser som de är specialister på.
Min mål och önskan är dock att hund och ägare ska vara nöjda med resultatet.


Hur kan hundar av samma ras kosta olika mycket att få klippta/trimmade?
Eftersom det finns så otroligt stor variation inom varje ras så är det svårt att sätta ett enhetspris baserat enbart på rasen.
Olika hundar har också olika temperament och de som är lugna och samarbetar går fortare och blir billigare. Inom raserna är det också stor variation på ägarna och alla är inte lika flinka med borste och kam som andra…